Jak wykorzystać przyprawy w codziennej kuchni

Kurkuma – magiczna przyprawa o niezwykłych właściwościach

Kurkuma, zwana też szafranem indyjskim to przyprawa znana już przez mieszkańców starożytnej Azji. Początkowo wykorzystywana jedynie jako barwnik. Z czasem doceniono jej walory smakowe oraz niezwykłe właściwości lecznicze i kosmetyczne. Ten złoty proszek to naturalne lekarstwo, prawdziwy dar podarowany człowiekowi przez przyrodę.

Dlaczego Polacy pokochali kurkumę?

Kurkuma i zawarte w niej cenne substancje aktywne potrafią pokonać wiele schorzeń i dolegliwości oraz wydłużyć życie. Na szczególną uwagę zasługują silne właściwości przeciwnowotworowe. Polifenole obecne w kurkumie zapobiegają zmianom rakowym oraz niszczą istniejące już komórki nowotworowe, przy jednoczesnym zachowaniu prawidłowo funkcjonujących tkanek. Kurkuma mielona w połączeniu z imbirem i miodem to naturalny antybiotyk, środek przeciwzapalny i przeciwwirusowy. Jej działanie zbliżone jest do sylimaryny, obecnej w ostropeście plamistym. Dzięki temu wpływa na regenerację wątroby, oczyszcza ją i pobudza do wydzielania żółci. Osoby z problemami trawiennymi mogą w naturalny sposób wspomóc procesy metaboliczne, poprzez jej regularne spożywanie. Maseczki przygotowywane z mielonej kurkumy i glinki poprawiają wygląd włosów i skóry. Stąd też szerokie zastosowanie w preparatach kosmetycznych i pielęgnacyjnych. Silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne wykorzystywane są również w problemach z układem krążenia. Kurkumina reguluje ciśnienie krwi i chroni serce. Dzięki temu jest chętnie stosowana w profilaktyce, ponieważ leczy, nie wywołując przy tym skutków ubocznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *