Jak wykorzystać przyprawy w codziennej kuchni

Sól himalajska – dlaczego warto ją spożywać?

Sól himalajska to doskonała alternatywa dla zwyklej, białej soli kuchennej, po prostu jes od niej zdrowsza. O soli mówi się przede wszystkim w kontekście białej śmierci, bardzo negatywnie wypływa na nasze zdrowie, szczególnie spożywana w nadmiarze. Natomiast sól himalajska daje wiele dobrego.

Sól himalajska co to jest?

Sól himalajska jest wydobywana najczęściej w Pakistanie. Ma specyficzny różowy kolor, to jej naturalna barwa. Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale taka sól posiada aż 84 minerały, jest bogata w żelazo, wapń, miedź, fosfor, cynk, siarke i nie tylko. Ma właściwości prozdrowotne i bez wątpienia warto ją stosować. Jest to produkt ogolnie dostępny, drobna sól himalajska jest dostępna w każdym markecie czy osiedlowy sklepie spożywczym.

Właściwości zdrowotne soli himalajskiej

Sól himalajska może pomóc w walce z chorobami dróg oddechowych, oczyszcza jelita, oczyszcza organizm z toksyn. Mizna stosować ja w kuchni, bo smakuje jak zwykła sól, jest też doskonałym produktem do inhalacji. Jeśli mamy przesuszona skórę, warto wziąć kąpiel z dodatkiem soli himalajskiej, dzięki temu zostanie nawilżona i ujedrniona. Zastosowanie soli himalajskiej jest szeroki. Warto zrezygnować ze zwykłej soli i przerzucić się na sól himalajska, dzięki temu będziemy zdrowi. Pamiętajmy, że dieta ma ogromny wpływ na nasz, wygląd, samopoczucie i zdrowie. To, dlatego tak ważne jest to, żeby wybierać dobre, naturalne produkt, które nie są przetworzone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *